Άρωμα χωριό!

Τα τσουρέκια της θεια-Μαριώς




Υλικά:

Για την προετοιμασία της μαγιάς θα χρειαστείτε:

  • 4 κούπες νερό
  • 250 γραμ. μαγιά νωπή
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

  • 10 αυγά
  • 5 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο
  • 1 1/2  κούπα γάλα
  • ξύσμα από 4 πορτοκάλια
  • 4 φακελάκια μαχλέπι
  • 4 κιλά αλεύρι για τσουρέκια περίπου


  1. Ξεκινάμε με την προετοιμασία της μαγιάς. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μία λεκάνη και ανακατεύουμε καλά, ώστε να διαλυθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει.
  2. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι και χτυπάμε με το μίξερ. 
  3. Αφού χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε τη μια κούπα βούτυρο. (Το υπόλοιπο βούτυρο το χρησιμοποιούμε στο τέλος για να γαλακτίσουμε τη ζύμη μας.)
  4. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με το χέρι.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι πολύ μαλακή.
  7. Γαλακτίζουμε με βούτυρο.
  8. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και μία κουβέρτα και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες να φουσκώσει καλά.
  9. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας. 
  10. Τα τοποθετούμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο.
  11. Αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα. 
  12. Αλείφουμε με αυγό. (Μπορείτε για το γαρνίρισμα να βάλετε αμύγδαλο φιλέ.)
  13. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 1 περίπου ώρα, στους 180 βαθμούς. 



Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου