Παραδοσιακές εκδηλώσεις

Η πρώτη γιορτή του χρόνου μπορεί να είναι η Πρωτοχρονιά...αλλά εμείς ξεκινάμε τις εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο της Αποκριάς!

§       Το Σάββατο, πριν την Καθαρά Δευτέρα γίνεται ο ετήσιος Αποκριάτικος Χορός μας όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού ξεφαντώνοντας μέχρι το πρωί.

§        Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την πολιούχο του χωριού " Ευαγγελισμό της Θεοτόκου". Την παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται ο εσπερινός στο ναό όπου παρευρίσκεται πολύς κόσμος από τα γύρω χωριά και αργά το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στα καφενεία του χωριού, το οποίο με πολύ κέφι επαναλαμβάνεται το επόμενο βράδυ, ανήμερα της γιορτής.

§        Τον Ιούνιο, στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος μιας και έχει αρχίσει να καλοκαιριάζει μεταφερόμαστε κοντά στη θάλασσα. Στα 2 χιλιόμετρα από τον επαρχιακό δρόμο Αγγελώνας - Μονεμβασίας είναι κρυμμένο στις φυλλωσιές και στα δέντρα το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Ο εορτασμός της ημέρας ξεκινά νωρίς το πρωί με την ακολουθία στο μικρό εκκλησάκι. Συνεχίζεται όμως έως αργά το απόγευμα  διότι οι εκλεκτοί μεζέδες, η παγωμένη μπύρα και η τοπική ορχήστρα είναι οι λόγοι για να μην φύγει κανείς!
Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε τα "πρώτα κεράσια"! Από τα παιδικά μας χρόνια , η ημέρα αυτή είναι η αφορμή για να μας θυμίσει ότι για μια ακόμα χρονιά έφτασε η εποχή του κερασιού μιας και οι μικροί παραγωγοί έχουν στήσει του πάγκους τους από τις πρώτες πρωινές ώρες...

§       Στα μέσα Ιουλίου, ο Αθλητικός 'Ομιλος Αγγελώνας, αποτελούμενος αποκλειστικά από τη νεολαία του χωριού, εορτάζει τη λειτουργία του από το 1981. Το ιδιαίτερο κέφι και οι τοπικές γεύσεις που μας χαρακτηρίζουν δε λείπουν ούτε σε αυτή μας την εκδήλωση. Ευτυχώς όμως, η εμφάνιση του ήλιου μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να "σφυρίξουμε τη λήξη"...μέχρι να έρθει ο Αύγουστος.

§        Βρισκόμενοι στην καρδιά του καλοκαιριού, όλοι οι Αγγελωνίτες που διαμένουν εκτός χωριού παίρνουν τις άδειές τους και βρίσκουν την ευκαιρία να ανανεώσουν το ετήσιο ραντεβού τους. Όλα τα βράδια του Αυγούστου, η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και η αίσθηση ηρεμίας, συνοδεύουν κάθε παρέα είτε βρίσκεται στην πλατεία του χωριού είτε σε κάποια αυλή σπιτιού. Όπως είναι αναμενόμενο, από όλο αυτό το κλίμα δε γίνεται να λείπει και η αντίστοιχη γιορτή! Το πρώτο Σάββατο μετά της Παναγίας, στήνεται ένα μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου κατακλύζεται από κόσμο. Θεωρείται μία από τις πιο αξιόλογες παραδοσιακές εκδηλώσεις της περιοχής γι' αυτό και η συμμετοχή από όλους τους γύρω οικισμούς είναι εντυπωσιακή.
Σε αυτή μας τη γιορτή πολλές φορές η ανατολή του ηλίου δε σηματοδοτεί και το τέλος του γλεντιού... η γιορτή του Χαρουπιού, όπως χαρακτηρίζεται από τους παλιούς, είναι η αφορμή για τρελό ξεφάντωμα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου